Ареометр для солі (АСл)

Ареометр для солі (АСл) призначений для визначення концентрації кухонної солі (NaCl) у водних розчинах у відсотках за масою сухих речовин. Залежно від способу видобутку, характеру обробки та сортності кухонна сіль, що надходить у продаж від різних виробників, при розчиненні у воді може дати сольовий розчин різної концентрації, що бажано перевірити даним ареометром.

Діапазон вимірів від 0% до 26%. Ціна поділу шкали — 1%. Межа основної допустимої похибки ±0,5 %. Друга (додаткова) шкала має діапазон вимірювань від 1000 до 1200 кг/м3 і використовується як шкала ареометра загального призначення для визначення абсолютної щільності будь-яких водних розчинів.

Для вимірювання опустити чистий і сухий ареометр у сольовий розчин, попередньо профільтрований через марлю, до позначки передбачуваної концентрації і дати можливість вільно плавати не торкаючись стінок посудини. Лінія зіткнення розчину зі стрижнем ареометра вкаже значення концентрації солі у відсотках (зняття показань проводити по нижньому краю меніска при температурі розчину (20±2)0С).

Наприклад: у розсолі ареометр показує 6%. Це означає, що кожних 100 г розсолу міститься 6 г солі.

Для приготування розсолів рекомендуємо скористатися таблицею

 

Найменування                Концентрація
продукту                          солі  у розчині,%
Найменування                Концентрація
продукту                          солі  у розчині,%
Кавун    маленькі                            6-8
великі                                              8-10
Баклажани фаршировані, квашені   3
молоді солоні                                    6-7
по болгарськи                                    12
Гриби                                                3-4
Кабачки                                            6-8
Капуста цвітна                                2-2,5
квашена качанная                         6
Морква  натуральна                      2-2,5
солона                                              4,5
М’ясо                                                18
Окорок                                             16
Огірки малосольні                           4- 6
квашені                                              6
солоні                                                 6-8
Патисони                                            6-9
Риба солона                                      20
в’ялена                                               25
Буряк натуральний                         1,5-2
квашений                                          3-6
Томати  зелені, бурі                        6-8
червоні                                              8-10
Квасоля натуральна                       2
по болгарськи                                  20
Часник                                              5