Ареометр для солі (АСл)
Ареометр для солі (АСл) призначений для визначення концентрації кухонної солі (NaCl) у водних розчинах у відсотках за масою сухих речовин. Залежно від способу видобутку, характеру обробки та сортності кухонна сіль, що надходить у продаж від різних виробників, при розчиненні у воді може дати сольовий розчин різної концентрації, що бажано перевірити даним ареометром.
Діапазон вимірів від 0% до 26%. Ціна поділу шкали — 1%. Межа основної допустимої похибки ±0,5 %. Друга (додаткова) шкала має діапазон вимірювань від 1000 до 1200 кг/м3 і використовується як шкала ареометра загального призначення для визначення абсолютної щільності будь-яких водних розчинів.
Для вимірювання опустити чистий і сухий ареометр у сольовий розчин, попередньо профільтрований через марлю, до позначки передбачуваної концентрації і дати можливість вільно плавати не торкаючись стінок посудини. Лінія зіткнення розчину зі стрижнем ареометра вкаже значення концентрації солі у відсотках (зняття показань проводити по нижньому краю меніска при температурі розчину (20±2)0С).
Наприклад: у розсолі ареометр показує 6%. Це означає, що кожних 100 г розсолу міститься 6 г солі.
Для приготування розсолів рекомендуємо скористатися таблицею
Найменування Концентрація продукту солі у розчині,% |
Найменування Концентрація продукту солі у розчині,% |
Кавун маленькі 6-8 великі 8-10 Баклажани фаршировані, квашені 3 молоді солоні 6-7 по болгарськи 12 Гриби 3-4 Кабачки 6-8 Капуста цвітна 2-2,5 квашена качанная 6 Морква натуральна 2-2,5 солона 4,5 М’ясо 18 Окорок 16 |
Огірки малосольні 4- 6 квашені 6 солоні 6-8 Патисони 6-9 Риба солона 20 в’ялена 25 Буряк натуральний 1,5-2 квашений 3-6 Томати зелені, бурі 6-8 червоні 8-10 Квасоля натуральна 2 по болгарськи 20 Часник 5 |